VOLLER LEVEN
 

Van verlangen naar werkelijkheid

Ken je het gevoel dat je heel graag iets wil, maar geen idee hebt hoe je dat gaat bereiken? Je hebt misschien niet duidelijk wat jouw verlangen precies is of je gelooft na verschillende pogingen niet meer dat verandering mogelijk is. Misschien wil je een betere relatie met jouw lichaam of wil je vrijer kunnen eten en leven. Eén ding is zeker, zoals het nu gaat wil je het niet meer, maar hoe dan wel?

5 stappen waarmee jouw verlangen werkelijkheid wordt:

1. Start met het visualiseren van jouw verlangen. Je wil bijvoorbeeld jouw lichaam accepteren zoals het is. Zie voor je hoe jouw leven eruit ziet als je dit bereikt hebt. Teken het uit, schrijf het op of maak een moodboard. Herinner jezelf elke dag aan dit verlangen. Je kunt bijvoorbeeld elke ochtend op een rustige plek gaan zitten, je ogen sluiten en een paar keer diep in en uit ademen. Zie dan voor je hoe jouw leven eruit ziet wanneer je jouw verlangen hebt gerealiseerd. Of schrijf jouw verlangen op. Bijvoorbeeld op de badkamerspiegel, post-its of een raam, zodat je er dagelijks aan wordt herinnert. Als je creatief los wil gaan kan je ook een visionboard maken waarop je jouw visualisatie in beeld brengt. Belangrijk is dat je jouw verlangen eerst helemaal eigen maakt en dat je gaat geloven dat het kan.

2. Wanneer duidelijk is hoe jouw verlangen eruit ziet kun je plannen gaan maken hoe je dit verlangen gaat realiseren. Onderzoek wat de mogelijkheden zijn, waar je hulpbronnen kunt inschakelen en hoe je tijd kunt vrijmaken om te werken aan jouw verlangen. Vaak zijn er andere mensen die jou zijn voor gegaan in het realiseren van hun verlangen. Zoek ervaringsverhalen op en lees over de weg die zij afleggen. Wanneer je inspiratie wilt opdoen rondom lichaamsacceptatie zijn er verschillende accounts die je kunt volgen op social media. Kijk bijvoorbeeld eens onder #bodypositivity of #haes (health at every size).

3. Dan… maak de beslissing: ‘ik ga het DOEN’.
Onze valkuil is dat we soms eindeloos blijven hangen in het plannen, onderzoeken en bedenken wat de perfecte weg is. Je voelt je heel productief, want je bent veel bezig met jouw verlangen. Maar in the end verandert er niks. Je voelt je nog steeds niet goed in jouw lichaam totdat je actie gaat ondernemen om dit te veranderen. Ja, dat is lastig, eng en spannend! En toch: beslis en ga het doen. Misschien kun je een speciaal moment maken van deze beslissing door het te delen met de mensen die je liefhebt.

4. Als je hebt besloten om actie te ondernemen ga je het terrein buiten jouw comfortzone ontdekken. Je doet dingen die je spannend vindt. Je gaat beter voor je lichaam zorgen, je eet dat taartje, je trekt een bikini aan of gooit de weegschaal uit het raam. Je voelt weerstand, angst en misschien wil je wel terugkrabbelen. Het hoort er allemaal bij. De weg naar boven is niet een rechte lijn. Je gaat een stuk omhoog en dan weer een stukje naar beneden. Twijfel en terugvallen horen erbij. Daarom is het zo belangrijk dat je bij stap 1 jouw verlangen duidelijk hebt gevisualiseerd. Pak in lastige tijden de verbeelding van jouw verlangen er weer bij zodat je weet waarvoor je het doet. Een verandering is een proces en heeft tijd nodig en liefdevolle aandacht. Wees daarom geduldig en zacht naar jezelf. Het is een periode van uitdagingen aangaan en herhalen. Wanneer je nieuwe gewoontes regelmatig herhaalt breng je een duurzame verandering aan in jouw brein. De nieuwe gewoonte wordt het nieuwe ‘normaal’. Dus herhalen is de sleutel hier. (had ik al gezegd dat verandering niet vanzelf gaat 😉)

5. En dan realiseer je je opeens dat je op het punt bent waar je wilde zijn. Je voelt je vrij rondom eten en bewegen, je accepteert jouw lichaam zoals het is. Misschien heb je nog bad body image days, maar op die dagen zorg je extra goed voor jezelf en laat je emoties en gevoelens toe. Je hebt hard gewerkt om hier te komen en mag nu de tijd nemen om te ontspannen, te ontvangen en trots te zijn op jezelf. De verandering die je hebt doorgevoerd krijgt nu de tijd om in te klinken zodat het stevig in jou verankerd wordt. Je kijkt terug naar waar je vandaan komt en voelt waar je nu bent. Neem hier ook de tijd voor!

Wees gewaarschuwd: het schijnbare eindpunt is in de regel nooit echt een eindpunt. Het leven verandert, jij verandert en je krijgt hoogstwaarschijnlijk weer een nieuw verlangen. Dan ben je na de laatste stap klaar om uitgerust weer een nieuw verlangen te visualiseren en mag het proces weer van voren af aan beginnen. Dit heet leven 😊.