VOLLER LEVEN
 

Hoe gezond is sporten?

In de parken rennen mensen hun vaste rondjes, soms vergezeld van een kinderwagen of hond. Groepjes bootcampers drukken zich op onder militaire begeleiding van hun trainer. Op de sportscholen wordt de lat steeds hoger gelegd. Een gewichtje erbij of 10 minuten langer op de fiets. Je kan vaak zelfs zien hoeveel calorieën je verbrand zou hebben op de hometrainer. Het lijkt een onomstreden gegeven, ‘sporten is gezond’. Maar is dat wel altijd zo?

Nee, niet altijd. Allereerst, omdat gezondheid niet alleen gaat over onze fysieke gesteldheid, maar ook over ons mentale welzijn. Daarnaast is teveel sporten helemaal niet zo goed voor ons lichaam. Van een flinke cardiotraining gaat ons stresshormoon omhoog. Ons lichaam associeert rennen met een dreigend gevaar (die beer in de bosjes bijvoorbeeld). Deze tijdelijke verhoging hoeft niet erg te zijn, maar als jouw stressniveau in het algemeen al hoog is en je neemt niet voldoende rust na een training kan dit negatieve gevolgen hebben. Als je dit combineert met te weinig voeding om te herstellen pleeg je eigenlijk roofbouw op je lichaam. Dit kan je merken aan een continue gejaagd gevoel, slecht slapen, vermoeidheid, blessures etc. Vraag jezelf dus af:

Neem ik genoeg rustdagen tussen mijn trainingen en eet ik genoeg om te kunnen herstellen?

Het komt daarnaast vaak voor dat sporten enkel wordt ingezet om een bepaald fysiek doel te bereiken. Een paar kilo afvallen, een ‘bikiniproof’ lichaam voor de zomer, er net zo gespierd uitziet als al die ‘fitfluencers’ op Instagram, een streefgewicht bereiken of ‘gezond’ worden. We worden dagelijks gebombardeerd met berichten, afbeeldingen en opmerkingen over hoe ons lichaam eruit ziet. We horen dat dik zijn ongezond is, suiker verslavend en vet de vijand. Sporten móet om taartjes te verbranden en ons lichaam aan te passen aan de maatschappelijke norm. Dat klinkt niet als een bezigheid die zorgt voor ontspanning, plezier en levensgeluk. Bewegen is een belangrijk onderdeel van ons leven, dus het is belangrijk om te zorgen dat dit een fijne aangelegenheid is. Wanneer je een vorm van beweging kiest die jij leuk vindt draagt dit bij aan je mentale en fysieke gezondheid. Stressniveaus verlagen en je voelt je beter in jouw lichaam. Dus de tweede vraag die je jezelf mag stellen:

Vind ik het eigenlijk wel leuk om te sporten? (eerlijk...) En zo niet, welke manier van bewegen lijkt me wel leuk?

Ik heb jaren obsessief gesport en ging dagelijks naar de sportschool, het zwembad, hardlopen, fietsen etc. Ik ontwikkelde steeds vaker blessures, was intens ontevreden over mijn lichaam en was ongelukkig. Tijdens mijn herstel van een eetstoornis heb ik het obsessief sporten losgelaten. Ik beweeg nu alleen nog maar op manieren die goed voelen en waar ik plezier en ontspanning uit haal. Yoga helpt mij om in contact te blijven met mijn lichaam, wandelen om in verbinding te zijn met mijn omgeving en sinds kort kan ik mijn energie weer kwijt op de tennisbaan. Het is een verademing om hierbij niet meer bezig te zijn met hoeveel calorieën ik verbrand of hoe gespierd mijn lichaam wel niet gaat worden, maar met een bal die over het net moet!