Lichaamsacceptatie na een eetstoornis
Daar sta je dan, op de stoep na het laatste gesprek bij jouw behandelaar. Je hebt dubbele gevoelens. Aan de ene kant ben je trots op de stappen die je hebt gemaakt, aan de andere kant vind je het spannend om verder te gaan zonder het vangnet van jouw therapeut. Tijdens de behandelingen heb je gewerkt aan het herstellen van jouw eetpatroon en misschien is ook jouw lichaam veranderd. Je hebt geleerd om de stem van de eetstoornis te herkennen en er niet naar te luisteren. Je voelt je sterker en hebt zin om je leven weer op te pakken, zonder eetstoornis. Maar misschien voel je je ook nog ongemakkelijk in jouw ‘nieuwe’ lichaam en wil je het eigenlijk zo veel mogelijk verstoppen. Gevoelens van schaamte en ongemak zijn op de achtergrond nog aanwezig.
Tijdens de behandeling van een eetstoornis is er niet altijd genoeg aandacht voor het veranderende lichaam. Dit betekend dat er na de behandeling vaak nog werk te doen is op het gebied van lichaamsacceptatie. Voor het volledig herstellen van een eetstoornis en het voorkomen van een terugval is het verbeteren van jouw lichaamsbeeld belangrijk.
Wat is lichaamsacceptatie?
Misschien denk je bij lichaamsacceptatie dat je op elk moment van de dag blij moet zijn met jouw lichaam. Dat zou geweldig zijn, maar in de realiteit is dit vaak niet zo. Het is dus ok om dagen te hebben waarop je niet zo blij bent met je lichaam. Bij lichaamsacceptatie gaat het er vooral om dat je leert omgaan met hoe jouw lichaam is op dit moment.
Dit begint met jezelf de volgende vragen te stellen:
- Hoe zie je jezelf op dit moment?
- Hoe voel je je en hoe beïnvloed dit hoe je jezelf ziet?
- Welke gedachten krijg je hier vervolgens bij?
- Wat doe je om hiermee om te gaan?
Vaak ontdek je een patroon wanneer je jezelf deze vragen regelmatig stelt. Dit inzicht is de eerste stap! Vervolgens zijn er verschillende manieren om dit patroon te doorbreken.
10 tips voor lichaamsacceptatie
- Oefen met zelfcompassie, bijvoorbeeld door juist iets fijns te doen wanneer je negatieve gedachten hebt over jezelf.
- Maak een lijstje met welke leuke en mooie dingen je allemaal kunt doen met jouw lichaam. Hang dit een tijdje op je spiegel of ergens anders waar je het regelmatig ziet.
- Schoon je social media accounts op. Zorg ervoor dat je alleen mensen volgt die jou inspireren in de weg naar lichaamsacceptatie.
- Onderzoek op welke manier je tegen jezelf praat. Ben je geneigd om jezelf negatief toe te spreken over hoe je eruit ziet, wat je doet, wie je bent etc.? Oefen dan om vaker iets positiefs tegen jezelf te zeggen en over jezelf tegen anderen.
- Omring je zoveel mogelijk met mensen die niet bezig zijn met diëten, sporten om een bepaald lichaam te krijgen en negatieve lichaamspraat.
- Geef te kleine kleding weg en koop kleding die comfortabel zit. Als je snel getriggerd wordt door maten, vraag dan iemand om kleding voor je te pakken en pas zonder naar de maat te kijken. Ga hierbij op je gevoel af. Wat zit lekker en wat niet?
- Check 3 x per dag in bij jezelf. Voel je voeten op de grond, voel je ademhaling, laat je schouders hangen. Ervaar wat je voelt en laat dat er even zijn. Vraag je daarna af wat je op dit moment nodig hebt. Heb je honger, eet wat. Heb je behoefte aan afleiding, bel een vriendin of ga iets doen wat je graag doet. Ben je moe, ga rusten. Zit een kledingstuk niet lekker, trek iets anders aan. Etc.
- Start met het beoefenen van yoga. Yoga kan helpen om de verbinding met je lichaam te verbeteren en op een gezonde manier met bewegen om te gaan.
- Maak een lijstje met alle punten over jezelf waar je trots op bent. Doe dit elke dag opnieuw zodat je jezelf er steeds opnieuw aan herinnert.
- Vraag jezelf af wat jij belangrijk vindt in het leven. Wat zijn jouw waarden? Pak een vel papier en schrijf deze op of maak er een moodboard van. Neem elke ochtend de waarden in je op of pak ze erbij wanneer je niet lekker in je vel zit.
Kies er één uit en werk er een week dagelijks aan om te ervaren wat dit voor je doet. Werkt het niet? Niet erg! Ga dan aan de slag met één van de andere tips.
Er zijn ook coaches en therapeuten die jou kunnen begeleiden bij lichaamsacceptatie. Wil je hierover wat meer weten? Neem dan contact met me op voor een belafspraak.